Стъклопакети

Днес стъклопакетът e необходимо решение за подобряване комфорта в домовете, офисите и обществените сгради. Той е основен и много важен структурен елемент на прозореца. Състои се от два или повече листа плоско стъкло от един и същи или различен вид с дистанционер между тях, съединени херметически.

Несъмнено стъклопакетът е най-важната част на прозореца. Той заема около 85 % от площта му и на практика е от съществено значение за постигане на добра звуко- и топлоизолация на сградата.

Стъклопакетът е крайният резултат от съединението на няколко броя стъкло с херметик и дистанционер. Между стъклата се образува херметически затворено пространство. Степента на топлоизолация зависи от разстоянието между стъклата, вида и дебелината им.

Според броя на стъклата в стъклопакета, той може да бъде двоен или троен , а също и да бъде съставен от различни по вид стъкла.

двоен - 2 стъкла и пространството между тях

троен - 3 стъкла и 2 пространства между тях

 

Видове стъклопакети

Стъклопакет от две прозрачни флоатни стъкла

Обикновеното /флоатно/ стъкло е най-разпространено в съвременното производство. То намира широко приложение в качеството си на нереактивен продукт със съвършено гладка повърхност. Дебелини, които най-често намират приложение при производството на стъклопакети : 4, 5 и 6 мм.

Използва се като основа, върху която се нанасят специални покрития при слънцезащитните и топлоизолационните стъкла. Съществено преимущество на флоатното стъкло е неговата висока светлопропускливост. Намира приложение при единично остъкляване, стъклопакет, комбинация с всички видове стъкла – за соларен контрол, интериорни решения, повишени шумоизолационни свойства.

Стъклопакет с нискоемисийно (Ка) стъкло с меко покритие   

Нискоемисийното стъкло с меко покритие е безцветно флоатно стъкло, върху едната страна на което е нанесен тънък слой от метални частици. Благодарение на този слой стъклопакетът пропуска късовълновото лъчение (слънчева светлина) и отразява дълговълновата радиация (топлина) обратно в помещението. Нискоемисийният слой се поставя на трета позиция в стъклопакета, т.е. вътрешно за помещението стъкло, като покритието е насочено навън. Тази конфигурация действа като ефективна преграда за енергията, излъчвана от вътрешните отоплителни източници. Термоизолацията на стъклопакетите с нискоемисийно стъкло с меко покритие спрямо тази на нормалния стъклопакет се покачва с почти 50%, а топлинните загуби се намаляват с около 30 %. Стъклопакет, изработен с едно безцветно стъкло и едно нискоемисийно стъкло с меко покритие е подходящ единствено за северно (североизточно, северозападно) изложение, тъй като не само задържа топлината в помещението и не позволява нейната загуба, но и спечелва енергия чрез слънчевите лъчи, т.е. допринася за осезаемото увеличаване на температурата по повърхността на външното стъкло. Главното действие с две думи е задържането на топлината в стаята. Този вид стъклопакети допринасят и за съществено намаляване на конденза.

Стъклопакет с всесезонно (мултифункционално) стъкло

  Стъклопакет с всесезонно стъкло е идеален за прозорците на всяка нова или ремонтирана сграда.). Всесезонното стъкло е приложимо във всеки стъклопакет и е напълно съвместимо с всички видове дограма. То е изработено чрез полагането на много фин прозрачен слой материали от метален произход върху прозрачно стъкло. Стъклото "четири сезона" Предлага отлични характеристики на топлоизолация. Основни негови свойства са ограничаването на слънчевата топлина през лятото, и запазването на топлината вътре в помещението през зимата.

Предимствата на този тип стъкла са следните:
Топлинна изолация: намалява топлинните загуби по-ефикасно от традиционните ниско-емисийни стъкла

  • Соларна защита: отразява до 57% от слънчевата топлина
  • Енергийна ефективност: намалява разходите за отопление през зимата, и за охлаждане през лятото.
  • Визуален комфорт: максимално добра светлопропускливост и максимално редуциране на ярките отблясъци
  • Неутрален вид: добър външен вид, съответстващ на останалото остъкляване

Използването му е особено подходящо за жилищни и административни сгради.

Триплекс (ламинирано стъкло)

Ламинираното стъкло се произвежда чрез свързване на два или повече слоя обикновено плаващо стъкло с пластмасов вътрешен слой, обикновено от поливинил бутарарил (PVB). PVB се поставя между стъклата.
При счупване PVB слоя задържа счупените парчета, така че стъклото не се разпада на части. Друго свойство на PVB е, че подобрява звукоизолиращите свойства на стъклото.
Къде се използва триплекса? - остъкляване на сгради, витрини на важни обекти, стълбищтни парапети и парапети на ескалатори, остъкляване на балкони, стъклени подове и площадки на стълбища, съставни части на мебели и маси, всички видове външно ограждане със стъкло, остъкляване на сгради, намиращи се в шумните зони до летищата, бронирани стъкла, стъклени покриви, остъкляване на помещения.

Стъклопакет с обемно оцветено в масата си стъкло

  Това стъкло е обикновено флоатно стъкло, при производството на което са добавени оцветители за придаване на оттенък или подсилване на слънцезащитните качества. Обемнооцветените стъкла са подходящи за използване както навън – за стъклопакет, за врати и прозорци, за витрини и др., така и за интериорна употреба.  Оцветеното стъкло намалява проникването на топлина в сградите и е съществен архитектурен елемент за облика на фасадите. Цветовата гама на обемнооцветеното стъкло включва четири основни нюанса:
Green (зелено), Bronze (бронзе), Grey (сиво), Azur (синьо).

Орнаментни стъкла

Тези стъкла се отличават с изключително качество, красота и широк кръг от приложения. Те пропускат светлината, но ограничават видимостта, като в същото време предлагат големи възможности за матиране, обработка, закаляване и включването им в двойно остъкляване или в стъклопакети.
Орнаментните стъкла могат да се използват в необикновенни форми и комбинации. Голям е ефектът от смесването на шарки, пресичането на линии, съчетаването на цветове, комбинирането на матирани с нематирани повърхности.
Орнаментните стъкла придават завършеност и изящество на дизайна и архитектурните решения. Богатият избор на модели от орнаментни стъкла може да подчертае характера и вкуса на дома или работното Ви място.

Интересна информация за стъклопакетите

може да видите в „Полезни съвети”, към раздел „PVC дограма”.